2016’da Bizi Bekleyen Dijital Trendler

Dijital devrimin en şaşaalı günlerini yaşıyoruz hatta birebir içindeyiz! 2016 yılı içinde adeta patlaması beklenen dijital dünyanın trendlerini şimdiden bir kenara not almakta fayda var.

Dronelar

Dronelar hayatımıza önce uçurabileceğimiz akıllı oyuncaklar olarak girdi. Sonra anlaşıldı ki Drone teknolojisi ile gidilemeyen yerler görüntülenebilir, taşıma yapılamayan uzak diyarlara her şey iletilebilir. Şimdi bu teknoloji bir adım daha ileri giderek insan taşıma işine de el atmış bulunuyor. Bu senenin en müthiş ‘icadı’ insan taşıyabilen Drone EHang 184’e sadece gideceğin yeri söylemen yeterli. Otonom Drone 11.000 feet yüksekliğe çıkıp, saatte 60 millik bir hıza ulaşabiliyor. Havada kalabilme süresi 23 dakika. 

Sanal Gerçeklik

2016 kimi uzmanlarca sanal gerçekliğin yılı olarak görülüyor. Özellikle Facebook’un Oculus için ön sipariş almaya başlamasının ardından sanal gerçeklik pazarının katlanarak büyüyeceğini ön görmek çok da uzak bir ihtimal değil. Bu zamana kadar sadece meraklısına ya da işin uzmanlarına hitap eden sanal gerçeklik araçları bu yıl itibariyle herkesin evine girmeye başlayacak.

Her Yere Internet

Günlük yaşamımızın parçası Internet’i dünya üzerinde herkese ulaştırmaya çalışmak 2016’nın yükselen trendi. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’ün başını çektiği Internet.org ve yerel iletişim şirketleri sayesinde Internet, özel olarak konumlandırılmış uydular sayesinde, kendisine erişemeyen milyonların evine girecek. Böylece günlük yaşamda kullandığımız en basit bilgilerden, en karmaşık bilimsel verilere kadar her türlü enformasyona, isteyen herkesin ulaşabilmesi sağlanacak.

 

Akıllı Binalar

2016 yılının teknolojik gelişmelerinden en çok pay alacak sektörlerden biri de inşaat sektörü. Değişen kullanıcı talepleri, dünyanın karşılaştığı enerji sorunu, geri dönüşüm gibi konular akıllı binalara duyulan ihtiyacın her geçen gün artmasına neden oluyor. Uzaktan yapabildiğin ışık ve ısıtıcı ayarları, evde olmadığın zamanlarda, evin içinde olanları gözlemleme, uzaktan kumandalı ve ayarlanabilir havalandırma sistemleri, akıllı beyaz eşyalar, gaz ve yangın kontrol sistemleri, bu yılın akıllı bina teknolojileri içinde sayabileceğimiz araçlarının başında geliyor.

Yorum bırakın